L’ExpoBages guanya la Plana de l’Om amb la seva aposta pel turisme local

Els negocis turístics del Bages converteixen l’Expo en el seu gran aparador promocional.
La nova distribució de l’espai firal va permetre que els visitants arribessin de manera natural a la Plana de l’Om.

Regió7 / Abel Gallardo Soto / Manresa

Els agents turístics del Bages estan fent un desplegament sense precedents a l’ExpoBages —que per tercer any envaeix el centre de Manresa— amb la finalitat de potenciar els negocis del sector i estimular un àmbit que està agafant embranzida. A part de vendre i promocionar els seus paquets turístics, la seva presència també està ajudant a dinamitzar la mateixa ExpoBages, ja que al llarg del cap de setmana aquests agents i l’Ajuntament han programat tot d’activitats per mostrar la cultura popular de Manresa. Una aposta que ahir va atraure especialment el públic familiar.

Els agents d’aquest àmbit han arribat al certamen per quedar-s’hi i volen que l’ExpoBages sigui un dels grans aparadors per promocionar-se. Totes les activitats i els negocis turístics van ocupar la Plana de l’Om, el punt de la ciutat on aquest any acaba la fira si el visitant comença el recorregut al Passeig de Pere III. La ubicació és estratègica perquè és un emplaçament on els mateixos agents turístics volien ser-hi per diferenciar-se d’altres àmbits econòmics i, a més, dóna continuïtat a les parades dels artesans, que estan ubicades al Born, i a la plaça de Sant Domènec. L’any passat els artesans eren situats en indrets menys concorreguts i quedaven aïllats de la resta de les zones on es concentrava el bullici. Una llarga catifa verda situada al carrer del Born convidava els visitants a arribar fins a la Plana de l’Om.

Els visitants recorrien ahir, d’aquesta manera, tots els indrets on es desenvolupa l’ExpoBages i la Fira de l’Ascensió. «Estem veient que la idea funciona i que molta gent arriba a la Plana de l’Om», explicava ahir la regidora de Turisme, Sílvia Gratacós. Destacava, a més, la importància d’aglutinar el sector turístic, que «està creant moltes expectatives a la comarca».

Per la seva banda, Ignasi Sala, una de les ànimes de l’associació Bages Impuls —que aixopluga els negocis turístics de la comarca—, es mostrava satisfet perquè la promoció conjunta estava creant noves sinergies entre els empresaris del sector. «Fundació Alícia, Gremi d’Hoteleria i Fogons Gastronòmics del Bages, per exemple, comparteixen estand», explicava.

La voluntat és clarament ser present a partir d’ara a l’ExpoBages. Al llarg d’aquest cap de setmana s’hi poden veure mostres de la cultura popular manresana. Al matí es va fer una cercavila gegantera i al migdia el bestiari va dansar a la mateixa plaça. Una aposta que va atraure un públic familiar i que va satisfer els més petits. «Hem començat per Manresa, però ens agradaria portar-hi altres mostres de la cultura popular de la comarca, com ara les caramelles de Súria», afegia Sala. El gerent de Fira Manresa es mostrava satisfet ahir, segon dia d’ExpoBages, per la quantitat de gent que hi passejava. «És el tercer any que la fira es fa a l’aire lliure. Podem afirmar que aquest format està consolidat. A més, es va millorant perquè molta gent se’n va cap a la Plana de l’Om i la plaça de Sant Domènec». «En tots els espais de la fira es veu molta gent. Més o menys la mateixa quantitat que l’any passat», afegia el gerent de Fira de Manresa. En el seu 35è aniversari, l’ExpoBages s’ha revitalitzat tres anys després d’abandonar el Palau Firal i de superar el declivi que patia.