L’empresariat turístic del Bages celebra la primera nit dels premis Impuls

El sector inicia un procés d’aglutinació d’hotels i restaurants per caminar plegats en el desenvolupament com a destinació i ja ha creat la primera oferta amb el paquet Viu el Bages.

VÍCTOR GONZÁLEZ | SALLENT | REGIÓ7

5-des-2014-coverEl sector turístic privat de la comarca del Bages ha fet el primer acte públic, per donar-se a conèixer i per créixer en autoestima. Dimecres a la nit, al Mas de la Sala de Sallent, va tenir lloc la primera Nit del Turisme al Bages. L’acte, organitzat per l’entitat de dinamització turística Bages Impuls, va congregar persones i organitzacions que treballen en els àmbits de la producció de vins i aliments de proximitat, la restauració, l’hostaleria i la comunicació, i representants dels ajuntaments de la comarca, del Consell Comarcal i de la Generalitat de Catalunya. El xef Ignasi Sala, president de Bages Impuls, assenyala que si es vol que el Bages creixi com a destinació turística, «cal que la societat civil lideri aquest projecte amb la col·laboració de les administracions públiques».

Per reconèixer la contribució de persones i entitats al foment del turisme a la comarca, l’associació ha creat el premi Bages Impuls. En aquesta primera edició va rebre el premi el pare jesuïta Josep Lluís Iriberri per l’estudi i promoció del Camí Ignasià quan se celebren els 500 anys del pelegrinatge de sant Ignasi a Montserrat. El pare Iriberri va lloar la tasca que du a terme Bages Impuls i va destacar que és una oportunitat per establir contactes entre empreses del sector per treballar conjuntament.

El sopar ofert als assistents va demostrar que la gastronomia de la comarca aposta amb força per la qualitat en els productes i en els professionals que hi treballen. Cèsar Alos, del Parador de Turisme de Cardona, Antoni Chumillas, de l’hotel Abat Cisneros de Montserrat, Jordi Llobet, de l’O de Món Sant Benet, i Ignasi Sala, del Mas de la Sala, van elaborar un àpat amb productes locals de temporada maridat amb vins de la DO Pla de Bages.

En el decurs de la festa es va lliurar el premi Impuls al promotor del Camí Ignasià, Josep Lluís Iriberri.

Sala, un dels creadors del grup Impuls, considera que «nosaltres hem de ser els nostres ambaixadors»

Bages Impuls és la primera associació oberta a tot el sector que, des de fa poc més d’un any, estudia i5-des-2014-foto promou el turisme local. «L’avantatge que el sector privat en sigui el capdavanter», argumenta Sala, «és que evitem problemes de discontinuïtat en els projectes a causa del canvi en els cicles polítics». L’organització vol facilitar el treball col·laboratiu i els contactes entre empreses del sector del turisme i les administracions públiques. D’aquestes primeres taules de treball, n’ha sorgit el producte Viu el Bages, que per primera vegada inclou en un mateix paquet de vint activitats els principals actius gastronòmics, hotelers i paisatgístics del territori.

Un territori immillorable
Sala pensa que, per promoure i consolidar el turisme al Bages, d’entrada cal que les institucions i el sector privat convencin els bagencs que viuen en un «territori immillorable». «Nosaltres mateixos hem d’estar orgullosos dels productes de la nostra terra i hem de ser capaços de ser-ne ambaixadors. Si no ens ho creiem, la gent de fora no s’ho creurà», argumenta Sala.

El segon objectiu que s’ha fixat el sector de l’hostaleria és aconseguir que la gent de Barcelona i el seu entorn metropolità vingui a la comarca del Bages a passar el dia o tot un cap de setmana. «Si fem del Bages un pol d’atracció turístic permanent per a un públic local», conclou Sala, «estarem en condicions de vendre el nostre producte més enllà de les nostres fronteres i podrem establir contactes amb operadors turístics de l’estranger », cosa que acabaria consolidant el sector.