4 Temporades Gastronòmiques del Bages

L’estiu del 2021, les Temporades Gastronòmiques comencen amb quinze restaurants implicats.

Les Temporades Gastronòmiques del Bages són una iniciativa de Bages Impuls per promoure els productes locals i de temporada durant les diferents estacions de l’any.

Els restaurants del Bages que vulguin participar en les Temporades Gastronòmiques s’han de comprometre a fer servir productes de proximitat i de la temporada. Per exemple, a l’estiu, principalment el tomàquet, però també albergínies, carabassons, cogombres i pebrots.

Aquest compromís s’ha de veure reflectit en els menús i les cartes, diu Ignasi Sala, president de Bages Impuls i cap de cuina del restaurant Mas de la Sala.. A més:

«Han d’especificar l’ingredient o els ingredients que són del Bages.
Han de tenir un nom propi i estar diferenciats de la resta de plats»

Una llista oberta

A hores d’ara (actualitzat l’abril del 2022), els restaurants que participen en les Temporades Gastronòmiques gairebé arriben a la vintena. Més de la meitat són a Manresa, els altres són a Sallent, Navarcles, Marganell, Balsareny, Castellbell i el Vilar, Navàs i Sant Fruitós de Bages.

Són aquests:

Bacasis

Un petit local, a tocar del mercat de la Sagrada Família. Amb un cuiner nou, jove, l’Enric Urgell, amb ganes de demostrar el seu talent. Una novetat interessant del panorama gastronòmic. Només dinars, de dilluns a dissabte.

Sagrada Família, 1 · Manresa
T. 931 196 085 · @bacasismanresa

Bages 964

Amb el xef manresà Àlex Portales al capdavant, una proposta gastronòmica que es basa en

la cuina de mercat, amb producte fresc i de proximitat. Un espai acollidor, càlid, amb ànima. Uns grans finestrals i unes terrasses magnífiques envoltades de vinyes, amb Montserrat retallant l’horitzó.

Carretera C-37z, km 91 · Manresa
T. 938 768 315  /  ollerdelmas.com/restaurant-bages964/

Cal Jaume

Al poble del mató, amb magnífiques vistes de Montserrat. Un restaurant en una casa antiga, ben restaurada. Bones experiències gastronòmiques.

Sant Esteve, 38 · Marganell
T. 938 357 150 · restaurantcaljaume.com

Cal Lara

Amb el Joni Lara a la sala i la seva parella Eva a la cuina, un restaurant especialitzat en carn a la brasa. Ambient acollidor i elegant. Menú diari de 15 €; 25 € els caps de setmana.

Carrer del Cós, 71 · Manresa
T. 936 675 345 · cal-lara.com

Can Ferreroles Nou

Brasa amb carbó d’alzina, cuina amb productes de temporada i proximitat. A la falda mateixa de la muntanya de Monserrat. Amb especialitats com els peus de porc a la brasa, els entrecots de vaca vella madurada o el mató.

Carretera de Castellbell a Marganell
T. 938 357 188 · canferrerolesnou.cat

Can Ladis

De peixeters del poble, amb el Dani i la Beatriz a la cuina s’han convertit en un dels millors restaurants de la zona, especialitzat en peix i marisc.

Carretera de Vic, 56 · Navarcles
T. 938 760 019 · marisquercanladis.com

Canonge

De la Fundació Ampans, és un magnífic lloc per tastar els productes amb el segell d’aquesta iniciativa social: els formatges Muntanyola i els vins d’Urpina, entre d’altres.

Ptge. del Canonge Montanyà, 2 · Manresa
T. 938 725 658 · canonge.cat

Cau de l’Ateneu

Xaro López i Jacint Soler són la parella de cuiners autodidactes i apassionats que han donat nova vida a un magnífic espai del barri antic. Amb dues propostes: restaurant i gastrobar.

Carrer de les Piques, 1 · Manresa
T. 938 513 859 · caudelateneu.com

Espai Gastro Jordi Llobet

El xef Jordi Llobet, amb una estrella Michelin a la butxaca, engega aquest projecte personal el 2021. Un espai per a 10 persones, on hi fa tot tipus de cursos, com ara de maridatge d’arrossos, de tòfona o de pastisseria, així com tallers de sushi i de cuina de baixa temperatura.

Carrer Nou, 8 · Manresa
Tel. 629 107 063 · @espaigastrojordillobet

Hotel restaurant de Castelladral

Un alberg reconvertit en hotel, unes vistes magnífiques i una cuina sorprenent de la mà del Quim Miró, el xef amable i tranquil. Obre els caps de setmana, i la resta amb reserva prèvia.

Plaça de Castelladral · Castelladral
T. 938 695 311 · albergdecastelladral.cat

Kursaal

El restaurant del centre de Manresa, just a sobre del teatre del mateix nom. Una bona terrassa. Menú de migdia de 15 €, i de 22 € els vespres i caps de setmana.

Passeig de Pere III, 35 · Manresa
T. 938 722 188 · restaurantkursaal.cat

La Barca

En un ambient càlid i acollidor, al peu de la muntanya de Montserrat, una cuina catalana renovada i posada al dia, en la qual el producte i el gust és el que de veritat ens interessa. El cuiner Cristian Domínguez hi és al capdavant.

Carretera d’Abrera a Manresa, km 13 · Monistrol de Montserrat
T. 931 315 777 · www.labarca.cat

La Masia de Sallent

Els germans Parareda es fan càrrec d’aquest establiment a finals del 2021. El Marc, un dels germans és jove, però amb un bon currículum: País Basc, Aligué, Bangkok, Nandu Jubany, Austràlia… Als fogons l’acompanya la Nu, Núria Font, i junts fan propostes fresques, agosarades i atrevides.

Masia Cal Puigbó. Carretera C-16, sortida 64. Sallent
T. 937 447 011 · @lamasiasallent

Laida

En un carreró molt a prop de la plaça Major, la Carme i l’Aida, mare i filla, s’han fet càrrec d’aquest restaurant amb una aposta potent pel producte de temporada i de proximitat.

Sabateria, 4 · Manresa
T. 936 263 677 · laidarestaurant.com

Las Vegas

Al rovell de l’ou manresà, a la plaça de Sant Domènec, els germans Garcia han sabut mantenir el tracte acollidor amb què el seu pare, Quimet, va aixecar aquest local. Cuina de nivell, també.

Carrer del Born, 28 · Manresa
T. 938 721 114 · restaurantlasvegas.com

Mas de la Sala

Un dels referents principals al Bages pel que fa a la cuina compromesa amb el territori i el producte de proximitat. Un hotel restaurant, una empresa familiar gestionada pels tres germans Sala Blanch. A més del Nani, el Valentí i el Joan.

Plans de la Sala. Carretera C-16, sortida 59 · Sallent
T. 938 370 877 · www.masdelasala.com

Raviolo

Forma part del grup Aligué, sinònim d’un estàndard de qualitat alt. Especialitzat en cuina italiana: bones pizzes i bona pasta. Preus correctes.

Lepant, 13 · Manresa
T. 938 740 959 · raviolo.cat

Rosamar

Un local acollidor al mig del poble. Un menú diari de 17 € i de 28 € els caps de setmana garanteix una bona relació qualitat-preu.

Creu, 16 ­· Balsareny
T. 938 200 251 · rosamarbalsareny.com

TemPo

Un jove i prometedor xef, el Gerard Pons, treballa els productes de temporada i de proximitat, amb tocs d’avantguarda. Els plats de sempre, posats al dia.
Circumval·lació, 40 · Manresa
T. 936 289 888 · tempogastrobar.com


Cada estació de l’any, un producte i una festa

Les Temporades Gastronòmiques del Bages es faran durant tot l’any. Es volen fer coincidir amb les estacions de l’any. Cadascuna tindrà el seu producte i la seva festa principal.

Per exemple, per començar, aquest estiu els tomàquets i verdures que es conreen a la comarca són els protagonistes. La festa d’aquesta estació és la Festa del Tomàquet, que es va celebrar a Manresa a finals de juliol.

La temporada de tardor tindrà els bolets com a ingredient destacat i la seva festa serà la Nit del Turisme.

A l’hivern, hi haurà la cuina tradicional basada en les receptes d’Ignasi Domènech. L’acte principal serà el Sopar de Mestres Cuiners.

Ignasi Domènech va ser un mestre cuiner manresà, un dels referents de la tradició gastronòmica del Bages. En el seu llegat trobem «moltes receptes tradicionals, principalment d’estofats i guisats», explica Sala.

A la primavera el producte cabdal serà el vi, juntament amb la Fira ViBa com a festa representativa.

Donar a conèixer productes km 0

«Aquesta visió tan ample en el temps, la quantitat de sectors implicats i que aconsegueixi agrupar sota aquest paraigua totes les fires i festes gastronòmiques que es fan al Bages, no crec que ho facin a cap altre lloc»

L’objectiu és el del promocionar els productes de quilòmetre zero del Bages, que ens han de permetre «diferenciar-nos gastronòmicament parlant, d’altres comarques», conclou Sala.

 

Aquest contingut ha estat creat per Xavier Olivé a https://www.proper.cat