Temporades Gastronòmiques del Bages: Sopar de la Fira ViBa

L’estiu del 2021, les Temporades Gastronòmiques comencen amb quinze restaurants implicats.

Les Temporades Gastronòmiques del Bages són una iniciativa de Bages Impuls per promoure els productes locals i de temporada durant les diferents estacions de l’any.

Cada estació de l’any, un producte i una festa

Les Temporades Gastronòmiques del Bages es fan durant tot l’any. Es fan coincidir amb les estacions de l’any. Cadascuna té el seu producte i la seva festa principal.

Per exemple, a la primavera el producte cabdal és el vi, juntament amb la Fira ViBa com a festa representativa.

A l’estiu els tomàquets i verdures que es conreen a la comarca són els protagonistes. La festa d’aquesta estació és la Festa del Tomàquet, que es celebra a Manresa a finals de juliol.

La temporada de tardor tindrà els bolets com a ingredient destacat i la seva festa serà la Nit del Turisme.

A l’hivern, hi haurà la cuina tradicional basada en les receptes d’Ignasi Domènech. L’acte principal serà el Sopar de Mestres Cuiners.

Dijous 2 de juny, al restaurant Bages964

Els restaurants que participen en el sopar de primavera de les Temporades Gastronòmiques gairebé arriben a la vintena. Més de la meitat són a Manresa, els altres són una desena. Són aquests:

Bacasis

Un petit local, a tocar del mercat de la Sagrada Família. Amb un cuiner nou, jove, l’Enric Urgell, amb ganes de demostrar el seu talent. Una novetat interessant del panorama gastronòmic. Només dinars, de dilluns a dissabte.

Sagrada Família, 1 · Manresa
T. 931 196 085 · @bacasismanresa

Bages 964

Amb el xef manresà Àlex Portales al capdavant, una proposta gastronòmica que es basa en

la cuina de mercat, amb producte fresc i de proximitat. Un espai acollidor, càlid, amb ànima. Uns grans finestrals i unes terrasses magnífiques envoltades de vinyes, amb Montserrat retallant l’horitzó.

Carretera C-37z, km 91 · Manresa
T. 938 768 315  /  ollerdelmas.com/restaurant-bages964/

Can Ladis

De peixeters del poble, amb el Dani i la Beatriz a la cuina s’han convertit en un dels millors restaurants de la zona, especialitzat en peix i marisc.

Carretera de Vic, 56 · Navarcles
T. 938 760 019 · marisquercanladis.com

Cau de l’Ateneu

Xaro López i Jacint Soler són la parella de cuiners autodidactes i apassionats que han donat nova vida a un magnífic espai del barri antic. Amb dues propostes: restaurant i gastrobar.

Carrer de les Piques, 1 · Manresa
T. 938 513 859 · caudelateneu.com

Espai Gastro Jordi Llobet

El xef Jordi Llobet, amb una estrella Michelin a la butxaca, engega aquest projecte personal el 2021. Un espai per a 10 persones, on hi fa tot tipus de cursos, com ara de maridatge d’arrossos, de tòfona o de pastisseria, així com tallers de sushi i de cuina de baixa temperatura.

Carrer Nou, 8 · Manresa
Tel. 629 107 063 · @espaigastrojordillobet

La Barca

En un ambient càlid i acollidor, al peu de la muntanya de Montserrat, una cuina catalana renovada i posada al dia, en la qual el producte i el gust és el que de veritat ens interessa. El cuiner Cristian Domínguez hi és al capdavant.

Carretera d’Abrera a Manresa, km 13 · Monistrol de Montserrat
T. 931 315 777 · www.labarca.cat

La Masia de Sallent

Els germans Parareda es fan càrrec d’aquest establiment a finals del 2021. El Marc, un dels germans és jove, però amb un bon currículum: País Basc, Aligué, Bangkok, Nandu Jubany, Austràlia… Als fogons l’acompanya la Nu, Núria Font, i junts fan propostes fresques, agosarades i atrevides.

Masia Cal Puigbó. Carretera C-16, sortida 64. Sallent
T. 937 447 011 · @lamasiasallent

Laida

En un carreró molt a prop de la plaça Major, la Carme i l’Aida, mare i filla, s’han fet càrrec d’aquest restaurant amb una aposta potent pel producte de temporada i de proximitat.

Sabateria, 4 · Manresa
T. 936 263 677 · laidarestaurant.com

Mas de la Sala

Un dels referents principals al Bages pel que fa a la cuina compromesa amb el territori i el producte de proximitat. Un hotel restaurant, una empresa familiar gestionada pels tres germans Sala Blanch. A més del Nani, el Valentí i el Joan.

Plans de la Sala. Carretera C-16, sortida 59 · Sallent
T. 938 370 877 · www.masdelasala.com

Rosamar

Un local acollidor al mig del poble. Un menú diari de 17 € i de 28 € els caps de setmana garanteix una bona relació qualitat-preu.

Creu, 16 ­· Balsareny
T. 938 200 251 · rosamarbalsareny.com


Donar a conèixer productes km 0

«Aquesta visió tan ample en el temps, la quantitat de sectors implicats i que aconsegueixi agrupar sota aquest paraigua totes les fires i festes gastronòmiques que es fan al Bages, no crec que ho facin a cap altre lloc»

L’objectiu és el dei promocionar els productes de quilòmetre zero del Bages, que ens han de permetre «diferenciar-nos gastronòmicament parlant, d’altres comarques», conclou Sala.

Els restaurants del Bages que vulguin participar en les Temporades Gastronòmiques s’han de comprometre a fer servir productes de proximitat i de la temporada. Per exemple, a l’estiu, principalment el tomàquet, però també albergínies, carabassons, cogombres i pebrots.

Aquest compromís s’ha de veure reflectit en els menús i les cartes, diu Ignasi Sala, president de Bages Impuls i cap de cuina del restaurant Mas de la Sala.. A més:

«Han d’especificar l’ingredient o els ingredients que són del Bages.
Han de tenir un nom propi i estar diferenciats de la resta de plats»