Inscriu-te! El Sopar de la Transéquia. “La cuina del xup-xup”. 4 temporades gastronòmiques

T’hi esperem!
Per inscriure’t CLICA AQUÍ


La Cuina del xup-xup: el SOPAR de la TRANSÉQUIA

Temporada Gastronòmica d’hivern (Bages Impuls / Comunitat Slow Food Catalunya Central) • 6demarçales20h
• a l’Espai Cultural Fàbrica Vella
• Sallent, municipi amfitrió Transéquia 2024
Sota el paraigües de l’Associació Bages Impuls i essent una acció de la recentment creada Comunitat Slow Food de la Catalunya Central, es desenvoluparà el primer sopar corresponent a la temporada gastronòmica d’hivern, dedicat a la cuina del xup-xup.
El Parc de la Séquia dona suport a la iniciativa aportant l’aixopluc de la Tanséquia per acollir aquesta oferta gastronòmica km 0 elaborada per un grup de restauradors vinculats a Slow Food Catalunya Central.
Alhora, es té el desig compartit de continuar celebrant-lo cada any, acollit pel municipi amfitrió de cada edició de la Transéquia.
El preu del tiquet serà de 25€ i és obert al públic en general. Places limitades. La Cuina del xup-xup: reivindiquem la cuina catalana
La cuina del “xup-xup” fa referència a una tècnica culinària típica de la cuina catalana. Aquesta tècnica consisteix en un tipus de cocció lenta i suau, sovint amb ingredients marins com peixos i mariscs, però també s’utilitza amb altres ingredients com ara carns, verdures o llegums.
El nom “xup-xup” prové del so que fa la salsa quan bull de manera suau i contínua, sense arribar a bullir fortament. Aquesta tècnica implica cuinar els ingredients amb un líquid, com ara un caldo, vi o altres líquids aromàtics, a una temperatura baixa i constant durant un període de temps prolongat. Això permet que els sabors es fusionin lentament i es desenvolupin de manera subtil i profunda.
En resum, la cuina del “xup-xup” es caracteritza per una cocció lenta i suau, amb una atenció especial a la conservació dels sabors i la textura dels ingredients.
Recuperar la cuina del xup-xup encaixa perfectament amb la filosofia del moviment Slow Food, nascut a Itàlia com a resposta al llavors incipient fast food. Recuperar el xup-xup és recuperar la cultura gastronòmica catalana, i recuperar el plaer d’una cuina sense presses.
La cuina del xup-xup és també cuina de temporada, uns plats tradicionals de l’hivern, Aquesta tècnica de cocció és ideal per a plats reconfortants i reconeguts per escalfar el cos durant els mesos més freds de l’any. Els guisats, estofats, cremes i altres plats que es preparen amb la tècnica del “xup-xup” solen ser nutritius, rics i satisfactoris, cosa que els fa especialment populars durant l’estació més freda de l’any.
A part dels productes de la temporada d’hivern, en aquesta cuina té un paper important el concepte de rebost, la tècnica que permet conservar productes de temporada per tot l’any.
Finalment, amb aquest sopar es vol fer homentatge a la figura del mestre cuiner manresà Ignasi Domènech (figura cabdal de finals del s. XIX i principis del XX). Domènech va escriure una trentena de Llibres, entre els quals destaca La Teca, un valuós compendi de la cuina casolana catalana, que recull els plats més representatius del que anomenem la cuina del xup-xup.