“El Bages s’havia de conèixer a ell mateix, i ara s’ha de saber vendre”

Entrevista a Ignasi Sala (Nani). Original diari PDF
Sala és partidari de fomentar la col·laboració entre els sectors públic i privat en bé del turisme
Jordi Escudé SALLENT (DIUMENGE, 27 DE DESEMBRE DEL 2015)

President de Bages Impuls. Com a cap de cuina del restaurant El Mas de la Sala de Sallent, fa dos anys va ser un dels promotors d’una entitat que treballa per fomentar el turisme de la comarca, i que ja suma una trentena de socis.

«El Bages s’havia de conèixer a ell mateix, i ara s’ha de saber vendre»

Ignasi Sala té 49 anys i és el responsable de cuina del restaurant Mas de la Sala de Sallent, que regenta amb els seus dos germans. Fa un parell d’anys li van canviar el nom (es deia Hostal del Camp) en el marc d’un procés d’innovació en què també va sorgir la idea de recuperar l’esperit de l’antic Fòrum de Turisme del Bages com a organisme de promoció del sector, que s’havia creat anys enrere guiat pel Consell Comarcal però que no va acabar de prosperar. Amb voluntat de reprendre-ho «i buscar canals que ens permetessin conèixer més bé entre nosaltres», l’estiu del 2013 va néixer Bages Impuls, que ara ja té una trentena de socis, i que presideix Ignasi Sala, com a principal promotor que en va ser juntament amb els seus germans i l’assessor David Joan Torra.

Regi— 7 27/12/2015

Després de dos anys, es pot dir que els agents turístics del Bages ja us coneixeu i sabeu què teniu?
S’ha guanyat molt però s’ha de continuar treballant, perquè el problema del Bages és que ve d’un gran desconeixement del propi territori. Ho vam detectar quan, abans de constituir-nos com a Bages Impuls, uns quants agents turístics de la comarca ens vam visitar nosaltres mateixos. Això ens va fer adonar que era el moment d’impulsar seriosament una iniciativa de promoció conjunta del sector turístic a la comarca, i que vingués de mans privades, perquè si volem fer del Bages una destinació turística, hem d’anar tots units. S’ha de canviar la mentalitat de mercat local a mercat global, i entendre que la competència no fa mal, sinó que és bona per millorar perquè com més competència hi hagi, més bona oferta tindrem, i guanyarem visitants. Cal més coneixement de la pròpia comarca, però alhora ens convé molt que vinguin visitants de fora. El coneixement és bàsic per ser ambaixador del teu propi territori.

«S’ha d’anar canviant la mentalitat de mercat local a mercat global, i entendre que la competència no fa mal»

«Cal que el sector públic ajudi econòmicament o amb infraestructures, però qui ha de liderar les iniciatives és el privat»

Com s’ha començat a actuar?
L’octubre del 2014 va sorgir la idea d’oferir el primer paquet turístic col·laboratiu de tota la història del Bages. És el paquet regal Viu el Bages, que inclou una nit d’hotel a mitja pensió al Parador de Cardona, Montserrat, Sant Benet o el Mas de la Sala, més una visita inclosa i 22 activitats complementàries. Això demostra que amb voluntat, podem treballar per elaborar propostes conjuntament. El Bages s’havia de conèixer a ell mateix, i ara que ho ha fet, s’ha de saber vendre. Aquest és el proper pas.

Com es vol fer?

Hem d’acabar de convèncer el bagenc perquè conegui el seu propi territori, i aquest paquet pot ser una bona opció per a l’autoconsum i per regalar. Paral·lelament, hem de començar-nos a obrir a potencials clients de l’àrea metropolitana. De moment, hem fet passos a través de la cooperativa Fem País, que ofereix paquets d’aquest estil pels Països Catalans. Però ens cal més, i és on hem de concentrar esforços.

Quin paper hi juga en tot plegat l’administració pública?
L’administració pública local està fent esforços per unir-se al projecte. Ho fan a partir de Bages Turisme, que es va crear fa unes setmanes, i que uneix la pràctica totalitat d’ajuntaments i el Consell Comarcal. A partir d’ara, Bages Turisme i Bages Impuls hem de començar a treballar conjuntament.

De quina manera?
Bages Turisme vol una aportació anual a tres bandes; de Diputació, ajuntaments i sector privat, amb la idea que cada un aporti 50.000 euros l’any per impulsar conjuntament el turisme.

La Nit del Turisme aplega agents privats i públics. Vol ser una eina on es comenci a visualitzar aquesta col·laboració?
És un espai de trobada entre representants i agents del sector, i és clar que les relacions que s’hi estableixen són primordials. En la primera edició vam aconseguir ser més de 200 persones, i això demostra que alguna cosa es comença a moure, i que comencem a entendre que és un sector transversal; com més hotels, més feina per als constructors, fusters, decoradors…, i com més visitants, més treballarà el comerç, de manera que si hi guanya el turisme, hi guanya tothom. I com que a la Nit del Turisme també hi ha polítics, la trobada serveix per fer contactes i prendre consciència de les intencions de tots. No hi ha més camí que aquesta col·laboració entre públics i privats.

Per què?
Abans de la crisi, en aquesta comarca el sector privat en tenia prou amb el que anava fent pel seu compte, i només quedava el sector públic per fer promoció conjunta. Però els projectes públics s’acabaven amb la legislatura, o bé quan es feia el macroestudi de torn però no es baixava a la realitat del dia a dia. Amb això vull dir que el sector públic ha d’ajudar econòmicament o amb infraestructures, però qui ha de liderar les iniciatives és el sector privat. Per exemple, ara s’han adonat que la gent de fora, per dins de Manresa es perd, i per tant, l’administració ha de destinar els recursos i la infraestructura per senyalitzar-ho bé, però les iniciatives turístiques han de ser del sector privat, que per la seva banda ha d’anar pensant com un tot i deixar de mirar-se el melic.

Des de Bages Impuls es considera que hi ha prou oferta turística, hotelera i de restauració, i de bona qualitat al Bages?
Tenim una oferta fantàstica a tots els nivells i una molt bona relació qualitat-preu. D’oferta hotelera no en sobra, i tampoc no crec que en falti tret de moments puntuals, però compte amb el salt que pot fer la comarca amb un parell d’anys, i llavors potser sí que en faltarà. Quant a qualitat, tenim estrella Michelin, i cada cop es treballa més amb producte de proximitat i amb vins de la DO Pla de Bages… A poc a poc, i potser sense adonar-nosen, estem potenciant el que tenim. El que falta és més clientela. Hem de buscar el client de l’àrea metropolitana que com a mínim vingui a passar un dia, perquè té el Bages a mitja hora de casa. I aquesta espiral ja portarà estades més llargues i noves apostes turístiques per part del sector privat, que anirà invertint a mesura que hi vegi una seguretat.